pure beauty in 2 forms





Wong Kar-wai is The Grandmaster

Promovat ca povestea lui Ip Man, marele maestru în artele marţiale care şi-a pus amprenta asupra unora dintre cei mai populari campioni şi actori chinezi din toate timpurile, printre ei şi Bruce Lee, the Grandmaster nu ştiu cât îi va satisface pe iubitorii de arte marţiale, în pofida temei. 

Wong Kar-wai se concentrează tangenţial pe tehnicile de luptă şi schimbă ritmul obişnuit al scenelor de luptă, filmând într-un slow motion ce fluidizează totul, dând o senzaţie onirică. E aici şi o poveste de iubire, parcă mai pregnantă decât restul evenimentelor, poate şi din cauza sentimentelor de „tanjire” şi nostalgie care o însoţesc. Tony Leung şi Ziyi Zhang sunt protagoniştii acesteia.

Curgerea timpului are un ritm ce sfidează legile cunoscute, fiecare mişcare a maeştrilor pare că se va încheia cu o încremenire pentru a puncta ceva - o privire, sau o întâlnire violentă a corpurilor ce până atunci parcă dansau. Imaginea e preponderent patinată, precum a unei cărţi poştale vechi, ce-ţi trezeşte nostalgii.