Nu considera nimic ca fiind personal

[o mică dar IMPORTANTĂ parte :)]




Nimic din ceea ce fac ceilalţi oameni nu este din cauza ta. Este din cauza lor. Toţi oamenii trăiesc în propriul lor vis, în mintea lor; ei se află într-o lume complet diferită de cea în care trăieşti tu. Atunci când interpretezi personal realitatea, porneşti de la premisa că lumea ta este cunoscută de ceilalţi şi încerci să domini lumea lor cu lumea ta.

Chiar atunci când o situaţie pare cu adevărat personală, chiar dacă ceilalţi te insultă direct, acest lucru nu are de-a face cu tine. Ceea ce spun ei, ceea ce fac ei şi opiniile pe care le au sunt într-o legătură directă cu legămintele pe care le-au făcut în minţile lor, cu propriile lor dogme. Punctul lor de vedere s-a născut din toate programările pe care le-au primit pe parcursul îndoctrinării lor.

Punctul tău de vedere este ceva foarte personal. El nu reprezintă decât adevărul tău, nu şi al altcuiva. Astfel, dacă cineva se supără pe mine, eu ştiu că acest lucru îl priveşte. Eu sunt pretextul pentru ca el să se enerveze. Şi el se enervează deoarece îi este frică, deoarece se confruntă cu frica. Dacă nu i-ar fi frică, atunci nu ar avea de ce să se enerveze pe mine. Dacă nu i-ar fi frică nu ar avea de ce să mă urască. Dacă nu i-ar fi frică nu ar avea de ce să fie gelos sau supărat.

Dacă trăieşti fără frică, dacă iubeşti, în sufletul tău nu mai există nici un loc pentru astfel de emoţii, fiind evident faptul că te simţi bine. Când te simţi bine, totul în jurul tău este bine. Când totul în jurul tău este excelent, totul te face fericit. Iubeşti totul în jurul tău, deoarece te iubeşti pe tine, deoarece îţi place modul în care eşti, deoarece eşti mulţumit cu tine însuţi, deoarece eşti fericit cu viaţa ta, deoarece eşti fericit cu filmul pe care-l produci, deoarece eşti fericit cu legămintele pe care le-ai făcut faţă de viaţă. Eşti împăcat şi eşti fericit. Trăieşti într-o stare de beatitudine în care totul este minunat.

Orice ar face oamenii, orice ar gândi sau ar spune ei, nu lua aceste lucruri la modul personal. Dacă ei îţi spun că eşti minunat, ei nu spun acest lucru din cauza ta, ci numai pentru a-ţi face plăcere. Tu ştii că eşti minunat, oricum. Nu este necesar să-i crezi pe ceilalţi oameni care-ţi spun asta. Nu lua nimic la modul personal.

Nici chiar părerile pe care le ai despre tine însuţi nu sunt în mod necesar adevărate; de aceea, nu ar trebui să iei la modul personal nici chiar ceea ce gândeşti tu. Mintea are capacitatea de a vorbi cu ea însăşi. O parte din mintea noastră are obiecţii faţă de anumite gânduri şi acţiuni, iar o altă parte sprijină acţiunile gândurilor opuse. Toate aceste mici fiinţe vii creează un conflict interior, tocmai din cauză că sunt vii şi fiecare dintre ele are o voce. Nu vei putea aplana conflictele din minte şi nu vei reuşi să faci ordine în acest haos decât făcând un inventar al condiţionărilor tale.

Nu considera nimic la modul personal, căci atunci când iei lucrurile la modul personal te expui la suferinţă pentru nimic. Oamenii sunt dependenţi de suferinţă pe diferite niveluri şi la diferite intensităţi, dar noi ne sprijinim unii pe alţii în menţinerea acestor dependenţe. Oamenii sunt de acord să se ajute unii pe alţii pentru a suferi. Dacă simţi nevoia ca altcineva să abuzeze de tine, vei găsi imediat pe cineva dispus să facă acest lucru. De exemplu, dacă te afli în compania unor oameni care simt nevoia să sufere, ceva din tine te face să abuzezi de ei. Este ca şi cum ei ar avea un afiş pe spate pe care scrie: „Vă rog să mă loviţi”. Ei cer justificări pentru suferinţa lor.

Oriunde ai merge vei găsi oameni care te mint, iar pe măsură ce devii mai conştient, observi cum te minţi singur. De aceea, nu ar trebui să te aştepţi ca oamenii să-ţi spună adevărul, deoarece ei se mint pe ei înşişi. Cel mai bine este să ai încredere în tine şi să optezi singur între ceea ce să crezi sau să nu crezi, atunci când ţi se spun diferite lucruri.

Atunci când îi priveşti pe ceilalţi oameni exact aşa cum sunt, fără a interpreta nimic la modul personal, este imposibil să fii rănit de ceea ce spun sau fac ei. Chiar dacă ceilalţi te mint, acest lucru nu te poate deranja. Ei te mint deoarece le este frică. Le este teamă că tu vei descoperi că nu sunt perfecţi. Renunţarea la masca socială este întotdeauna un proces dureros. Dacă oamenii spun una, dar fac alta, cel mai bine este să te iei după faptele lor; în caz contrar, nu faci altceva decât să te minţi singur. Dacă eşti sincer cu tine însuţi, poţi să scuteşti multe dureri emoţionale. Recunoaşterea adevărului poate fi dureroasă, dar nu ar trebui să fii ataşaţ de durere. Vindecarea se va produce oricum, şi nu este decât o chestiune de timp până când lucrurile se vor îndrepta de la sine.

Dacă cineva nu te tratează cu dragoste şi respect, îndepărtarea lui de lângă tine apare ca o binefacere. Dacă acea persoană nu pleacă de lângă tine, atunci vei îndura, cu siguranţă, mulţi ani de suferinţă alături de el sau de ea. Îndepărtarea poate să doară pentru o perioadă de timp, dar inima ta se va vindeca. Numai apoi vei putea alege ceea ce doreşti cu adevărat. Vei descoperi astfel că nu trebuie să ai tot atâta încredere în ceilalţi cât în tine însuţi pentru a face ceea ce trebuie.

Dacă îţi vei face un obicei din a nu lua lucrurile la modul personal, vei evita multe supărări în viaţă. Supărarea, gelozia şi invidia vor dispare, chiar şi tristeţea. Apare astfel o stare de mare libertate interioară. Întreaga lume poate să bârfească în legătură cu tine, dar dacă tu nu pui la suflet, vei deveni imun la bârfe.

Detaşarea şi non-implicarea personală te ajută să rupi multe obiceiuri şi rutine care îţi produc suferinţă inutilă.

Dacă îţi vei face un obicei din a nu considera nimic ca fiind personal, nu vei mai depinde de ceea ce fac sau spun ceilalţi. Nu vei mai depinde decât de tine însuţi şi de responsabilitatea propriilor tale alegeri. Nimeni nu este vreodată responsabil pentru acţiunile celorlalţi; orice om este responsabil doar pentru el însuşi. Cine înţelege cu adevărat acest lucru, refuzând să interpreteze realitatea într-o manieră personală, cu greu mai poate fi rănit de către acţiunile sau comentariile jignitoare ale celorlalţi.

Vei putea călători în jurul lumii cu inima complet deschisă şi nimeni nu te va putea răni. Vei putea spune: „Te iubesc” fără frica de a fi ridiculizat sau respins. Vei putea cere ceea ce ai nevoie. Vei putea spune da sau nu, orice vei dori, fără să simţi vreo vină sau vreo tendinţă de autojudecare. Vei putea opta pentru a-ţi urma inima întotdeauna.

(Miguel Ruiz)

Comentarii