Dan: "Scrie fără să-ți pese. Fă plimbări în zăpadă. Nu ezita să lași totul baltă."






"Pentru mine, scrisul a fost dintotdeauna legat de frig. Frig și zăpadă. Eram foarte tânăr, nu descoperisem încă violența corpului, nici splendoarea tutunului, nici lentoarea dimineților – dar descoperisem că îmi plăceau enorm iernile. 
Până și acum, când tutunul nu mai e doar o încântare iar iernile sunt tot mai des fără zăpezi, doar în partea asta a anului pot lucra. Vara lenevesc, primăvara citesc, toamna umblu cu prietenii prin cafenele. Nu pot altfel. Cea mai mică neplăcere (o durere de spate, vestea că tata nu se simte prea bine [...]) mă blochează. Nu reușesc să scriu decât atunci când totul e limpede și bine, când sunt liniștit, când știu exact ce am de făcut ca să pot doza cum trebuie energia asta teribilă [...]."

"Fiecare carte citită, fie că ți-a plăcut sau nu, are nenumărate efecte asupra ta, a celui care citește. Cele mai multe – indirecte și nu imediat sesizabile, dar niște efecte puternice care trasează, în timp, traiectoria fiecăruia dintre noi. Nu există carte inutilă, după cum nu există rând citit fără folos. E adevărat, dintre toate cărțile citite, există câteva care-ți pot schimba viața. Radical. Nu multe, cât să le numeri pe degetele de la o mână."

"Proza și poezia folosesc instrumente radical diferite. Timp diferit și mecanisme proprii, de neconfundat. Ambele foarte dificile, ambele, vorba lui Naum, floare la ureche. Fiecare la timpul ei, fiecare pe limba ei."

"Cei cu adevărat interesați de literatură au fost și sunt puțini (și nu e nimic rău în asta) – și întotdeauna se vor găsi unii pe alții și vor duce poveștile mai departe."

"Scrie fără să-ți pese. Fă plimbări prin zăpadă. Nu ezita să lași totul baltă."


/ Dan Coman


Comentarii