Da, știu, arăt caraghios :)


...dar am ieșit zilele acestea în fața Guvernului pentru a propune o soluție valabilă pentru oricare clasă politică ar fi / ar veni la guvernare. Modelul de guvernare suedez asigură accesul la putere al unor altfel de oameni, interesați de bunăstarea țării și nu de avantaje personale. Adică așa cum ar trebui să fie. Azi am văzut oameni care au făcut fotografii pancartei mele, probabil le-au și postat pe facebook. Sper ca măcar ideea să fi încolțit în câteva minți și poate generațiile viitoare vor modela o altfel de clasă politică.


"Suedia nu ofera politicienilor sai nici privilegii, nici imunitate, nici indemnizatii speciale, iar transparenta autoritatilor in ceea ce priveste cheltuirea banului public este desavarsita.
Parlamentul din Suedia tine socoteala tuturor cheltuielilor in rapoarte depozitate intr-o singura incapere, iar fiecare parlamentar are dosarul sau. Orice suedez poate consulta dosarele individuale ale celor 349 de demnitari sau poate cere informatii online. Functionarii trebuie sa puna la dispozitia doritorilor corespondenta zilnica si e-mailurile oficiale ale prim-ministrului, orice cetatean avand acces la aceste informatii. In sala calculatoarelor este posibil chiar SA STUDIEZI TRASEUL UNOR DOCUMENTE, cum ar fi cheltuielile guvernamentale sau detaliile unei licitatii publice. De exemplu, unul dintre rapoartele cu cheltuielile premierului a inclus si pranzul luat impreuna cu presedintele Bancii Centrale, precizandu-se chiar ce au mancat si au baut cei doi.
Parlamentarii suedezi au la dispozitie garsoniere detinute de stat, cu o suprafata de circa 40 de metri patrati. Bucataria este impartita la comun si nu exista personal de serviciu. Demnitarii nu au secretare sau consilieri, nici masini de serviciu cu sofer. Nici primarii, nici guvernatorii nu au dreptul la resedinte oficiale gratuite, iar consilierii nu au salariu lunar sau birou propriu, asa ca lucreaza de acasa."





Comentarii