"tristetea si bucuria depind mai mult de ceea ce suntem,
decat de ceea ce ni se intampla" :)



Despre moralitate (“Calea perfecta”, Osho)

Moralitatea sau comportamentul moral este o simpla utilitate in ceea ce priveste societatea, dar pentru individ ea nu este o utilitate, ci bucurie. De aceea nevoile societatii sunt satisfacute si de pseudo-moralitate, dar pentru individ aceasta nu este satisfacatoare. Pentru societate e suficient ca te porti frumos cu ceilalti, dar pentru tine nu e suficient, fiindca merita sa te analizezi si sa vezi daca esti sau nu bun in interiorul tau. Societatea e preocupata de personalitatea ta, nu de fiinta ta launtrica. Dar pentru tine personalitatea nu reprezinta altceva decat haine pe care le porti. Fiinta ta incepe acolo unde se termina hainele acestea. In spatele acestei masti a personalitatii, separata de ea, se afla fiinta ta reala. Si aici ia nastere adevarata moralitate.
O societate fundamentata pe o moralitate falsa poarta numele de civilizatie. O societate ai carei oameni traiesc o viata autentica se numeste cultura. Iata diferenta intre civilizatie si cultura. Civilizatia se bazeaza pe utilitate, in timp ce cultura se bazeaza pe bucuria si armonia launtrica.
Ceea ce avem noi astazi este civilizatie, nu cultura. Dar putem, prin eforturi individuale, sa dam nastere impreuna unei culturi, daca vrem lucrul acesta. Civilizatia se naste din purificarea comportamentului pe care-l avem fata de altii; cultura se naste din purificarea noastra. Civilizatia reprezinta corpul, cultura reprezinta sufletul. Cei care sunt inradacinati in fiinta lor creeaza o cultura.


Comentarii