Azi sunt complet ocupată :) – în sfârşit s-a reeditat “Henry şi June” [prima parte a trilogiei “Jurnalul dragostei” – Anaïs Nin, cel mai bun jurnal introspectiv pe care l-am citit vreodată, şi-n care este vorba despre dragoste doar la nivelul/stratul superficial al lecturii. Readucerea spre lectură a lui Henry Miller, atât de drag mie, e doar unul din punctele în plus ale jurnalului, pe care l-aş cita cap-coadă :)].

Sunt mulţumită.

Mai jos, info despre şi câteva linkuri:

“Henry şi June”, cea mai aşteptată carte a lui Anaïs Nin şi primul ei jurnal fabulos, a apărut în colecţia Raftul Denisei la Editura Humanitas Fiction.

Volum ecranizat în 1990 în regia lui Philip Kaufman, cu Fred Ward, Uma Thurman şi Maria de Medeiros în rolurile principale.

“Henry şi June”, primul volum din Jurnalul dragostei necenzurat, surprinde anul

1931-1932, în care Anaïs Nin îi întâlneşte la Paris pe scriitorul Henry Miller şi pe soţia lui, June. Scriitoarea iubeşte pasional, dincolo de convenţii şi prejudecăţi. Îl iubeşte pe Henry Miller pentru geniul şi senzualitatea lui. Pe June Miller pentru frumuseţe şi mister. Pe Hugo, soţul ei, pentru tandreţea cu care o protejează. Pe Eduardo, vărul de care a fost îndrăgostită în copilărie, pentru farmecul lui de efeb. În jurnal, fantasmele întâlnesc luciditatea, iar rezultatul este o viziune unică asupra erotismului şi fidelităţii.

"Dintre toate femeile pe care le-am cunoscut, niciuna nu se apropie de Anaïs Nin prin graţie şi frumuseţe. O aristocrată. Dar şi o scriitoare cu talent extraordinar. Ea aparţine acum întregii lumi." (Henry Miller)

"O descriere excepţională a trăirilor erotice ale unei femei care nu poate gândi în clişee...O carte foarte senzuală şi cu adevărat revoluţionară." (Alice Walker)

"Henry şi June surprinde deşteptarea erotică a lui Anaïs Nin. În acelaşi timp pasional şi lucid, blând şi crud, acest jurnal este încercarea supremă a unei femei cu o inteligenţă sclipitoare de a dialoga cu sine însăşi." (New York Times Book Review)

Anaïs Nin: “Trăiesc într-un fel de cuptor de sentimente, iubiri, dorinţe, invenţii, creaţii, activităţi şi reverii. Nu-mi pot descrie viaţa în fapte pentru că extazul nu rezidă în fapte, în ce se întâmplă sau în ce fac, ci în ce se stârneşte în mine şi ce se naşte din toate astea.”







Comentarii