#Ligeia


'Sirena este o ființă fabuloasă, din mitologia greacă, cu aspect de femeie, cu coadă de pește, care, prin cântecele ei, ademenea pe corăbieri în locuri primejdioase, unde aceștia își găseau moartea.
Prima mențiune documentară privind existența unor ființe jumătate pește jumătate om, numite sirene, este în Odiseea lui Homer. Sirenele erau de obicei trei la număr. Numele şi numărul lor variază şi ele în izvoare: unele menţionează două, numite Aglaofeme şi Telxiepia, în timp ce în altele apar trei: Pisinoe, Aglaope şi Telxiepia sau Partenope, Ligeea şi Leucosia. Aveau voci minunate și prin cântecul lor, atrăgeau marinarii, care, pentru a le auzi cât mai de-aproape, ajungeau să-și sfărâme corăbiile de stânci.
Alte tradiţii legau sirenele de lumea de dincolo şi de regina infernului, Persefona: aveau misiunea de a fermeca prin cântecul lor sufletele morţilor — ale tuturor morţilor, nu numai ale marinarilor – şi de a le aduce în faţa Persefonei, îndulcindu-le cu muzica lor momentul trecerii pe tărâmul celălalt. Se mai spunea că ele plâng sufletele morţilor şi pe regina Hadesului, Persefona; imaginea lor este prezentă din timpuri străvechi în arta funerară.'

/ Anna Ferrari, 'Dicţionar de mitologie greacă şi romană'
& wiki


Comentarii