VSLO | Civilizație vs Cultură
A debutat ieri VSLO ediția 2016. Secțiuni consacrate: fotografie, film, pictură, sculptură, teatru și muzică.
În context, câteva cuvinte despre fotografia nud (Cristian Crisbășan) și despre moralitate (Osho) - mai cuprinzător, despre relația dintre artă, moralitate, civilizație și cultură.
Moralitatea sau comportamentul moral este o simplă utilitate în ceea ce privește societatea, dar pentru individ ea nu este o utilitate, ci bucurie. De aceea nevoile societății sunt satisfăcute și de pseudo-moralitate, dar pentru individ aceasta nu este satisfăcătoare. Pentru societate e suficient că te porți frumos cu ceilalți, dar pentru tine nu e suficient, fiindcă merită să te analizezi și să vezi dacă ești sau nu bun în interiorul tău. Societatea e preocupată de personalitatea ta, nu de ființa ta lăuntrică. Dar pentru tine personalitatea nu reprezintă altceva decât haine pe care le porți. Ființa ta începe acolo unde se termină hainele acestea. În spatele acestei măști a personalității, separată de ea, se află ființa ta reală. Și aici ia naștere adevărata moralitate.
O societate fundamentată pe o moralitate falsă poartă numele de civilizație. O societate ai cărei oameni trăiesc o viață autentică se numește cultură. Iată diferența între civilizație și cultură. Civilizația se bazează pe utilitate, în timp ce cultura se bazează pe bucuria și armonia lăuntrică.
Ceea ce avem noi astăzi este civilizație, nu cultură. Dar putem, prin eforturi individuale, să dăm naștere împreună unei culturi, dacă vrem lucrul acesta. Civilizația se naște din purificarea comportamentului pe care-l avem față de alții; cultura se naște din purificarea noastră. Civilizația reprezintă corpul, cultura reprezintă sufletul. Cei care sunt înrădăcinați în ființa lor creează o cultură.
/ Osho, "Calea perfectă"
Comentarii